Skip Navigation LinksCyprus

Kuzey Kıbrıs

Mağusa

Kumlarda saklı kent 'Ammohostos'; günümüzde Mağusa olarak bilinen, M.Ö. 3.yy'da kurulan ve  ilk adını Ptolemus krallarından Philadelphus'un kız kardeşi Arsinoe'dan aldığı rivayet edilen  küçük ve güzel liman şehri, Mağusa. Şehrin asıl hikayesi, Araplar tarafından yağmalanan Salamis şehri halkının göç edip, bu küçük  ve tatlı  liman kentinin kalabalıklaşmasıyla başlar. Şehrin gelişme ve önem kazanması  Lüziyanlar dönemine denk gelmektedir. Halkla birlikte tüccarların da adaya gelişiyle şehir zenginleşip önem kazandı ve Mağusa limanı sayesinde bir ticaret merkezi konumuna geldi.

Mağusa 1

Mağusa 2

Mağusa 3

Mağusa 4

Lüzinyanlar, Cenevizliler, Roma , Doğu Roma, Latinler ve Venediklerin eline geçen ada,  1571'de Osmanlı Devleti tarafından feth edildikten sonra, 1878'de İngilizlere devredildi. 1960'da  Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla bu devlete bağlanan Mağusa, 1974'ten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimine girmiştir. Bu kadar çok yönetim ve topluluk tarafından yönetilmesi sebebiyle Mağusa şehri birçok kültür tarafından farklı izle donatılmış eşsiz bir dokuya sahiptir. Gotik mimarinin en iyi örneklerinde olan St. Nikolas katedrali de bu çeşitliliğe en iyi örneklerden birisidir. Bu katedral, 1372'ye kadar Kudüs'ü yöneten Lüzinyan krallarının taç giydiği katedral olma özelliğini taşır. Osmanlı döneminde kiliseden camiye çevrilen katedral, Osmanlının adayı fethinde büyük rol alan Lala Mustafa Paşa'nın adını almıştır ve Lala Mustafa Paşa Cami olarak bugün halen hizmet vermektedir. Bunun yanında, Venedikliler zamanında yapılan Venedik Sarayı'nın yanında bulunan Osmanlı Ağa Cafer Paşa Çeşmesi bulunmaktadır. Fransisken Manastırı avlusunda, 1601 yılında inia edilen Ağa Cafer Paşa Hamamı ve Namık Kemal'in sürgün olarak gönderildiği zindan da halen Namık Kemal Meydanı'nda görülebilmektedir. Namık Kemal'in hapsedildiği zindanda bulunan eski Venedik Sarayı Avlusunun yakınında Birleşik Krallık döneminde adaya getirilmiş; üzerinde Birleşik Krallığın kraliyet armasını taşıyan, dökme demir, sarı posta kutusu da bulunmaktadır.

Her köşesinden farklı bir tarihi zenginlik ve kültür yapısı çıkan Mağusa, günümüzde Turistlerin büyük ilgisini çeken bir turizm merkezi, ve Kıbrıs'ın ilk Üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni barındırmakta olan bir kenttir.

Adına Türkü bile yazılmış olan Mağusa Limanı ise tarihte olduğu gibi halen Mağusa'nın kalbi olup günümüzde ticaret gemilerinin uğrak limanı olarak kullanılmakta ve adanın dünya ile bağlantısında önemli bir rol oynamaktadır.

Mağusa 6

Mağusa 7